Home / News / Voedselverspilling in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is van cruciaal belang

Voedselverspilling in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is van cruciaal belang

Voedselverspilling

Het is een alarmerende situatie omdat de voedselverspilling in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen een hot topic is. Ongeveer 40 procent van het gekochte voedsel komt in de afvalbak terecht. Dit is niet alleen onnodig afval, het is ook onnodig gebruik van het voedselbudget. Uit onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat ziekenhuizen per ziekenhuis tussen de € 50.000 en € 150.000 kunnen besparen (afhankelijk van het type en de omvang van de zorginstelling).

Volgens een rapport over voedselverspilling van de Natural Resources Defense Council (NRDC) kost het eten van voedsel 10 procent van het totale Amerikaanse energiebudget, verbruikt het 50 procent van het Amerikaanse land en slikt het 80 procent van het zoetwaterverbruik in de Verenigde Staten. Maar toch gaat 40 percent van ons voedsel ongebruikt – meer dan 20 ponden voedsel per persoon elke maand. In een ziekenhuisomgeving maken specifieke regels en voorschriften het nog uitdagender om geen voedsel te verspillen. Volgens de moderne gezondheidszorg produceren ziekenhuizen ongeveer drie pond totaal afval per bed per dag. Verlopen voedsel, overproductie en teruggestuurd geduldig voedsel dragen allemaal bij aan voedselverspilling.

Hoe voedselverspilling te verminderen?

Hoe voedselverspilling te verminderen?

 

Tip 1: Volg voedselverspilling en identificeer gebieden van overproductie. Bewustwording van wat er werd weggegooid, het zichtbaarder maken van de werkelijke kosten, het maken van aanpassingen in inkoop, productie, menu’s en training van het personeel, dragen allemaal bij aan de vermindering van de verspilling.

Tip 2: Een andere belangrijke strategie om afval te verminderen zou een Room Service model, kunnen zijn, dat voedselverspilling met ongeveer 30% kan verminderen. Patiënten bestellen een groot, kleurrijk menu, dat een grote variëteit aan maaltijden biedt, inclusief ontbijt dat de hele dag beschikbaar is. Als een patiënt honger heeft, kan hij tussen zeven uur ’s morgens en acht uur ’s avonds bestellen wat hij wil eten. En het eten wordt binnen 45 minuten geleverd. Dit vermindert sterk de verspilling van dienbladen, omdat de patiënten waarschijnlijk nog steeds in de stemming zijn voor het voedsel dat ze besteld hebben. Het is een win-win situatie. Patiënten zijn blij en produceren minder verspild voedsel, en omdat het meeste voedsel uit het niets wordt gemaakt, wordt ook de verspilling in de keuken verminderd.

Cookie Consent Banner by Real Cookie Banner